geuze en andere bieren

In de Ark van Bornem hebben we zowel Oude Geuze en Oude Kriek als een beperkt aantal andere artisanale en minder gekende bieren.

 

- Oude Geuze

 

Dit is het meest artisanale bier ter wereld. Het wordt gemaakt op basis van Lambik. Dit is het enige bier waar geen gist aan wordt toegevoegd!! De gisting is spontaan, en gebeurt door het afkoelende brouwsel bloot te stellen aan de buitenlucht. Dit is overigens de manier waarop alle bier werd gemaakt tot in de vroege middeleeuwen. Vervolgens wordt de lambik opgeslagen in houten vaten om te rijpen gedurende verschillende jaren.

 

Oude geuze wordt gemaakt door lambik van verschillende jaren te vermengen (oude en jonge) , en dan te bottelen, waardoor de gisting spontaan herbegint! Een gelijkaardig procédé dan wat je ziet bij Champagne. (alleen wordt er bij Champagne wel gist toegevoegd)

 

Aan oude geuze wordt ook nooit suiker toegevoegd. Het bier is uitzonderlijk omwille van het zeer lage gehalte aan restsuiker.

 

In de ark hebben we de volgende selectie gemaakt :

 

- Oude Geuze Hanssens 75cl

- Oude Geuze 3 fonteinen 75cl

- Oude Geuze Tilquin 75cl Terug in Voorraad

- Oude Geuze Moriau 75cl

- Oude Geuze Boon 75cl

- Oude Geuze Boon Mariage parfait 75cl

- Oude Geuze Black label (Boon) 75cl Terug in voorraad

- Oude Kriek Boon 75cl

 

We hebben gekozen om enkel het grote formaat aan te bieden, omdat dit beter is voor het bier en voor de bewaring van het bier.

 

Een oude geuze in dit formaat blijft 10 tallen jaren goed! Zeker in de eerste jaren wordt de geuze zachter en voller van smaak.

 

Meer info over de echte geuze kan gevonden worden op de website van de vereniging van ambachtelijke lambiekbieren HORAL : http://www.horal.be/

 

 

 

Andere artisanale bieren.

 

we hebben ook gezocht naar artisanale bieren die niet gekend zijn in onze regio, maar die door hun specificiteit wel verdienen om gekend te zijn. Proeven is de boodschap!

 

l'Arogante

 

website : http://larogante.be/

 

l'Arogante is een samenwerking tussen twee vrienden uit La Roche en uit Gent. Vandaar de naam.

Het wordt gebrouwen in de proefbrouwerij in Lochristi.

 

Specifiek aan dit bier is de zeer frisse, maar wel prominente hopsmaak afkomstig van 3 verschillende Amerikaanse hopsoorten. Het bevat 7.2% alcohol en voelt hierdoor nooit zwaar aan.

Er is hergisting op de fles, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het uitschenken.

 

Het bier bevat enkel water, gerstemout, hop en gist.

 

Dat dit een echt culinair bier is wordt bewezen door het feit dat het wordt geserveerd in het restaurant "The Jane" in Antwerpen.

 

 

Brouwerij Sint-Cannarus , gevestigd aan de Leie in Gottem.

 

website : http://www.sintcanarus.be/

 

Van de brouwerij Sint-Cannarus hebben we 2 bruine en 2 blonde bieren, allen van hoge gisting met nagisting op de fles. De uitsluitend Belgische hop is afkomstig uit Poperinge

 

- Père Canard is een zwaar bruin bier van 9% . Het is minder zoet dan de meeste andere bruine bieren maar heeft wel nog een zoete toets. Het is de nieuwste telg van de brouwerij. De hop is afkomstig uit Vlamertinghe.

 

- Potteloereke is wat minder zwaar (8%) maar ook minder zoet, Iets meer voor de gevorderde dus.

 

- Sint Cannarus tripel is een stevige tripel van 7.5 % met nagisting op de fles.

 

- Maar het vlaggeschip van deze brouwerij is ongetwijfeld De Maeght van Gottem. Dit bier van 6.5%-7% is uniek in de wereld. Het bier is zeer zuiver van smaak, gemaakt met fijne hop uit Vlamertinghe , maar vooral , er zit zoals de foto hiernaast weergeeft, een hopbelletje in de fles! Het is het enige bier ter wereld (voor zover we weten) met dry-hopping in de fles. Dit leidt niet alleen tot een mooie hop-smaak , maar ook tot een gebruiksaanwijzing bij het openen van de fles!

 

De fles wordt immers in twee tijden geopend. Eerst een klein beetje om wat gas te laten ontsnappen.

 

Vervolgens wordt het stopje eraf gehaald (liefst boven de pompbak of boven een schaal om het schuim op te vangen) en spuit de hopbel samen met een deel van het schuim uit de fles. Daarna kan men gewoon inschenken.

 

Wat opvalt bij de smaak van al deze bieren is de mooie schuim en de zuiverheid van smaak.

Echt topbier!

 

 

 

 

- Bertinchamps

 

http://www.bertinchamps.be/

 

Van de Brouwerij Bertinchamps (een oude kasteelhoeve in de buurt van Louvain-la Neuve) hebben we 3 bieren in de Ark van Bornem :

- Bertinchamp blonde

- Bertinchamp Brune

- Bertinchamp triple

 

Ze bevatten enkel water, mout, hop en gist. Ook voor de brune is geen toevoeging van suiker of karamel gedaan! Dit bier is dan ook niet zoet, wat een verrassend resultaat geeft. (de smaakt doet wat aan koffie denken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude Geuze , Oude Kriek, L'Arogante, Sint Cannarus

Ark Van Bornem Boomstraat 82 2880 Bornem info@ark-van-bornem.be