olijven en hun olie

Extra vergine olijfolie, manzanilla en gordal olijven, Balsamico azijn

Olijfolie

 

Terre Francescane (Gevestigd in Umbrië)

 

3 zeer mooie olijfolies (allen extra vergine) geproduceerd van telkens een mengeling van 100% Italiaanse olijfvariëteiten, gekweekt in Italië en die drie duidelijk verschillende karakters hebben : (de namen komen uit een opera over Sint Franciscus van Assisi (Umbrië))

 

Sorella Luna (wit) : 'leggero' of 'licht' : zeer fijne olijfolie met een ietwat 'grassig' karakter zoals we typisch ook in Toscane vinden

 

Il Pellegrino (bruin) : 'equilibrato' of 'evenwichtig' : klopt perfect. minder specifiek dan de vorige

 

Fratello Sole (zwart) : 'intenso' of ' intens' Sterk, maar ook evenwichtig en erg smaakvol

 

Van hetzelfde huis hebben we ook nog mediterrane olijfolie (niet alleen Italiaans) 'primi frutti' en een ongefilterde (Italiaanse)olijfolie l'Italiano Rustica

 

 

Tamia van het huis Agricola Sergio Delle Monache in Viterbo

 

hoogkwalitatieve biologische olijfolie afkomstig van een uitzonderlijk terroir en met zeer lage rendementen. De 2500 olijbomen bevinden zich in Tuscia op een hoogte van ongeveer 280m met een Zuidwest oriëntatie. Het is een Biologische en Organische olie die vaak in de prijzen valt. Een van de kenmerken is een hoog gehalte aan polyphenolen.We hebben drie soorten olijfolie :

 

- Tamia Iron Organic DOP : Deze olie is afkomstig van 100% caninese olijven.Het is een medium-fruitige olie met de typische aroma's van verse olijf en pas gemaaid gras.

- Tamia Gold Organic DOP : afkomstig van een mengeling van 3 soorten olijven : 50%, Leccino 40% frantoio en 10% Maurino. Fruitig intens en krachtig met bittere nuances in combinatie met grassige tonen en de delicate smaak van verse olijven.

- Tamia Green Organic DOP : Deze wordt verkregen uit 100% Maurino olijven in het begin van Oktober. Ontstaat dus uit een vroege oogst waardoor hij fruitige, vegetale en ook grassige aroma's verkrijgt.

 

Deze olijfolie is door de beperkte opbrengst en de hoge concentratie niet goedkoop. De smaak is wel uitzonderlijk verfijnd. Bak nooit met deze olie maar gebruik ze als afwerking (bijvoorbeeld op rood vlees ,vis of geroosterde groenten) of op koude gerechten (zoals op burrata, carpaccio, buffel mozzarella)

 

 

ps. Deze olies zijn dermate zuiver en gezond dat ze worden aanbevolen als toevoeging aan babyvoeding! (1 theelepel)

 

Balsamico Azijn

 

Van hetzelfde huis hebben we ook uitstekende balsamico azijn van verschillende leeftijden (en prijzen ) .

De azijnen rijpen nog in kleine kamertjes rechtstreeks onder het dak.

 

- Tamia Balsamico Modena IGP Rosso (250ml)

- Tamia Balsamico Modena IGP Argento (250ml)

- Tamia Balsamico Modena IGP Oro (250ml)

 

 

 

 

Ark Van Bornem Boomstraat 82 2880 Bornem info@ark-van-bornem.be